Workshop korte verhalen

Mijn goede vriend Lucas Hirsch zegt dat hij een plan heeft waardoor we allebei rijk gaan worden. Hij weet niet dat het mijn grote droom is vlak boven de armoedegrens te leven. Ik luister toch. Hij zegt dat we workshops moeten gaan geven. Ik verhalen schrijven, hij gedichten schrijven. Hij zegt dat we langs scholen en boekhandels en bibliotheken gaan om onszelf aan te bieden. Hij zegt dat we er veel geld voor kunnen vragen en dat er vast veel vraag is naar onze kennis. Ik zeg dat ik meedoe.
Lucas heeft geregeld dat we bij Athenaeum Boekhandel Haarlem reclame kunnen maken voor onze workshops. We lezen verhalen en gedichten voor en als we zien dat mensen het leuke verhalen en gedichten vinden zeggen we dat we hen kunnen leren ook zulke leuke verhalen en gedichten te schrijven.
Ik geloof niet in workshops. Ik geloof niet dat ik mensen die slechter schrijven dan ik kan leren schrijven. Ik geloof dat mensen die beter schrijven dan ik mij niet nodig hebben. Als ik een workshop geef doe ik het voor het geld. Zodat ik niet een maand ergens in een fabriek of een schoenenwinkel hoef te werken.
Ik kan voorbeelden van schrijvers die ik goed vind laten zien. Ik kan zeggen dat je tijdens het voorlezen het publiek af en toe moet aankijken. Ik kan zeggen dat een verhaal altijd anders wordt dan je in je hoofd hebt. Ik kan zeggen dat in een kort verhaal geen regels gelden, behalve dat het niet te lang moet zijn.
Athenaeum Boekhandel Haarlem stelt voor mijn workshop alle vier de woensdagavonden in februari beschikbaar. Ik verlaag mijn prijs van honderdvijfennegentig euro naar honderd naar vijfenzeventig euro om hem vervolgens naar vijfennegentig euro te verhogen omdat dat moet van mijn vriendin. Als één iemand zich aanmeldt gaat de workshop door.
Ik wil vlak boven de armoedegrens leven om mijn kunst, of wat het dan ook is, zuiver te houden. Zodat ik voor mijn kunst moet leven en niet champagnesproeiend met pony’s in speedboten reis, maar te voet moet reizen en rustig om me heen moet kijken en zoveel mogelijk stil moet staan. Ik weet niet of het geven van een workshop bij het zuiver houden van mijn kunst past, maar ik ben hypocriet genoeg om mijn eigen idealen te negeren.

Workshop korte verhalen schrijven en voorlezen door Joubert Pignon
Woensdagavond 4, 11, 18 en 25 februari 2015 van 20:00-21:30
Kosten € 95,00
Locatie: Athenaeum Boekhandel Haarlem
Koek en zopie aanwezig

Joubert Pignon was met zijn roman-in-korte-verhalen Er gebeurde o.a. niets (2012) genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Zijn werk verschijnt, naast in Nieuwe Revu en HP/De Tijd, in diverse literaire bladen. Hij las voor uit eigen werk op Lowlands en Crossing Border. Begin 2015 verschijnt zijn nieuwe korte verhalenbundel, Huil maar, ik wens je uitstel toe.

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *