Derde

Hoewel op internet staat dat ik de A.L. Snijdersprijs 2014 won, won ik de A.L. Snijdersprijs 2014 niet. Ik kan het weten, ik was bij de uitreiking (die hier terug te luisteren is). Ik werd derde. Wieke Drieboog won, Evelien Vos werd tweede. Ik kreeg vier briefjes van vijftig die ik thuis aan mijn schuldeisers gaf. Het juryrapport is hier te lezen. De uitreiking was mooi, en vroeg. Vanaf half acht ’s ochtends zaten zeven shortlisters, honderd man publiek, de naamgever van de prijs, de jury, radiomedewerkers en de mensen van uitgeverij AFDH in een restaurant in Enschede. We kregen koffie en ontbijt. Voor de zekerheid schreef ik een overwinningstoespraak. Omdat ik derde werd, hoefde ik de toespraak niet te houden. Ik plaats de toespraak hieronder. Ik ben overigens erg blij dat ik derde werd, meestal word ik, wanneer ik ergens aan meedoe, niet eens derde.

Geen zorgen. Ik houd het kort.
Een paar maanden geleden was ik genomineerd voor een andere literaire prijs. Voor de zekerheid schreef ik mijn overwinningstoespraak vast. Deze bestond uit vier zinnen:
1. Kunst is geen wedstrijd
2. Prijzen voor kunst zijn onzin
3. Behalve wanneer er een geldbedrag aan verbonden is
4. Fijne avond
Gelukkig won ik de prijs niet en hoefde ik mijn vier pedante, of kokette, dat weet ik niet precies, zinnen niet uit te spreken.
Ik ben enorm vereerd de AL Snijdersprijs te hebben gewonnen. De AL Snijdersprijs is voor korteverhalenschrijvers het hoogste dat je kunt bereiken. Het is onze Nobelprijs, onze Ina Dammanprijs, onze Televizierring.
Het gaat steeds beter met het korte verhaal. Dat bewijst niet alleen deze prijs, of de 1184 inzendingen, maar ook de week van het korte verhaal die volgend jaar februari gaat plaatsvinden. Het korte verhaal zit in de lift, waarschijnlijk is het alleen te klein om bij de knoppen te kunnen, maar dat geeft niet, vaak zie je meer wanneer je stil staat.
Ik wil de organisatie bedanken, ik wil iedereen die me heeft geadviseerd dit verhaal niet in te sturen bedanken, ik wil mijn vriendin Iris bedanken en ik wil meneer Snijders, naamgever van de prijs, bedanken. Mooi dat de uitreiking zo vroeg plaatsvindt, zo heb je nog iets aan de rest van je dag.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *