Goodreads

Een bevriende schrijver, laten we hem J.G. noemen – nee. beter: laten we haar G.J. noemen, vertelde mij onlangs, toen wij elkaar troffen in een dranklokaal in de Belgische hoofdstad dat zij (ja, ZIJ dus – she en anglais, elle in french) haar eigen boeken op Goodreads met vier sterren waardeert. Vijf gaat haar te ver. Ze is arrogant but no much so, zou Polophine uit Hamlet zeggen. Het werk van haar collega’s geeft ze één ster. Ze beoordeelt ook boeken die ze niet gelezen heeft. Door gebruik te maken van een dynamisch ip-adres en iedere dag trouw te stemmen op zowel zichzelf als op haar generatiegenoten weet ze zich langzaam op te werken tot de populairste schijfster van haar generatie. Een generatie waar ik ook toe behoor. Toen ik haar sprak had ze gedronken. Ik vroeg haar of ze al veel gedronken had. Ze zei dat ze drie wijntjes gedronken had. Wanneer mensen in verkleinvormen beginnen te praten moet je het met drie vermenigvuldigen. Ik vroeg haar of ze mijn boeken ook zo slecht beoordeelde op Goodreads. Ze zei van niet. Ik wist dat ze loog. Ik kijk iedere dag op Goodreads. Niet omdat het me iets kan schelen of mijn boeken goed of slecht scoren, nee hoor, ik blijf gewoon graag op de hoogte. Ik ben een echte, pure kunstenaar. Positieve of negatieve ontvangst doet me niets, echt waar. Het gaat mij in het hele schrijversgebeuren hier om: in een kamer schrijft iemand iets op een papier, later leest iemand wat er op dat papier geschreven werd en als het meezit doet het geschrevene iets met diegene. Ik vroeg de schrijfster of ze me kon uitleggen hoe het gebruik van een dynamisch ip-adres werkt. ‘Misschien komt het ooit nog ‘van pas’,’ zei ik. Terwijl ik ‘van pas’ zei maakte ik met mijn wijsvingers het aanhalingstekengebaar, een gebaar dat ik alleen uit cartoons van Gummbah kende. Ik vroeg haar of ze iets wilde drinken. Ze zei: ‘No more the thirsty entrance of this soil shall daub her lips with her own children’s blood!’ Ik bestelde twee piña colada’s en ze beloofde me de volgende dag te mailen. Iets waarvan ik wist dat ze het zou vergeten maar waaraan ik haar als ik het zelf niet vergat zou herinneren.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *