Oefenen

Ik wil Belg worden. Zo, het hoge woord is er uit. Vlaming of Waal, daar ben ik nog niet uit. Ik moet dit land ontvluchten. Laatst werd ik via-via benaderd om Stadsdichter van Haarlem te worden. Ik zei dat ik het op zich wel wilde doen maar dat ik nog nooit een gedicht geschreven had en niet van plan ben het ooit te doen. Het maakte allemaal niet uit. Ik zou vijfhonderd euro per gedicht krijgen. Daardoor deed ik het niet. Ik vind dat met kunst geen geld moet worden verdiend. Wanneer mensen me vragen een factuur te sturen voor een geschreven verhaal of een optreden weiger ik altijd beleefd en zeg dan dat ik een ware kunstenaar ben, die liever in magazijnen, winkels en fabrieken werkt dan geld te vragen voor de verhalen die hij met pijn en moeite uit zijn schrijfpen perst, er eindeloos aan slijpt, tot er geen fouten meer in staan en ieder plek op de juiste woord staat. Alleen al over deze zin deed ik een week.
Vanaf 22 november verblijf ik minstens een maand in Brussel om te oefenen. Ik ga kijken of het Belg-zijn iets voor mij is. Waal of Vlaming, ik zal het gaan zien. Wanneer alles mislukt, is er altijd nog Luxemburg. Naar het schijnt slaan ze hun kunstenaars daar iedere dag met vlakke hand, om ze scherp te houden en niet te laten verslappen. Voor ieder gedicht dat een Luxemburgse schrijver schrijft moet hij de regering zeshonderddertig euro betalen.
 
Share Button

Één reactie op “Oefenen

  1. Erwin Abbeloos schreef:

    En, vlot het een beetje hier in Brussel? Over dat Vlaming of Waal worden : je kan voor een compromis zorgen en Brusselaar worden… veel schrijfplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *