Biesheuvelprijs

Er kan weer gedoneerd worden voor de Biesheuvelprijs! Een prachtige prijs die komend jaar (2017) voor de derde keer wordt uitgereikt aan de beste verhalenbundel van het afgelopen jaar (2016).
 
Schrijvers van korte korte verhalen kregen gelukkig een standje van de jury om ze scherp en op het juiste spoor te houden. In het juryrapport stonden zinnen als
‘Maar het extreem kortebaanwerk mist vaak ook een zekere hechtheid en eenheid die de verhalen die samen in de bundel staan meerwaarde geeft.’
en
‘Zo vonden wij een aantal op het oog veelbelovende titels meer verzamelbundels dan verhalenbundels. We kregen zo nu en dan de indruk dat een bundel vooral een verzameling was van alle verhalen die een auteur in de loop der tijd had geschreven, zonder dat er nog een strenge selectie had plaatsgevonden. Hierdoor misten deze bundels scherpte en een dwingende compositie. Wat een goede verhalenbundel zo bijzonder maakt is dat het geheel meer is dan de som der delen, dat de geselecteerde verhalen elkaar versterken en daadwerkelijk een boek vormen met elkaar.’
 
Dat de man die het zeer korte verhaal eigenhandig op de kaart zette, en drie uur in de auto zat om bij de uitreiking aanwezig te zijn en op de voorste rij gezet werd, hiernaar moest luisteren laat de eigengereidheid en onafhankelijkheid van de jury zien. Dat is erg goed en knap en bewonderenswaardig.
 
Laten we hopen dat de komende winnaar zijn of haar bundels wel schrijft en samenstelt volgens de regels die de jury in het hoofd heeft en niet al te korte korte verhalen schrijft. [ <= dit weg, gr. redactie ]
 
Geef dus gul! De winnaar krijgt o.a een grote cheque en ik beloof met mijn hand op mijn hart de cheque dit keer niet te jatten.
 
Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *